dgcounselingteam@gmail.com
99130595

Αλλαγή Καριέρας: Πως Να Προετοιμαστείτε

Posted by: DG Counseling
Category: Articles

Ίσως, και εσύ να έχεις φτάσει σε ένα σημείο της καριέρας σου που νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια νέα πρόκληση. Ίσως, να ασφυκτιάς στην τρέχουσα δουλειά σου. Ίσως, μάλιστα να σκέφτεσαι ότι θες να ακολουθήσεις μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση καριέρας. Και ενώ κάνεις όνειρα και σκέψεις πολλές, ποτέ δε φαίνεται να ετοιμάζεσαι για το επόμενο βήμα.

Και αυτό γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την καριέρα και την εργασία μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρώτα υπάρχει ο τύπος ανθρώπου που αφού βρει μια δουλειά μένει σε αυτή μόνιμα είτε είναι ευχαριστημένος, είτε όχι, από φόβο για το τι άλλο μπορεί να υπάρχει εκεί έξω και από ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρει με μια ενδεχόμενη αλλαγή. Εντελώς αντίθετος είναι ο τύπος ανθρώπου που είναι πάντα κινητικός και δεν μένει σε μία εταιρία παρά μόνο για όσο είναι απολύτως απαραίτητο και μέχρι να κάνει το επόμενο βήμα.

Η τελευταία κατηγορία ανθρώπων βρίσκεται κάπου στη μέση και αποτελεί την πλειοψηφία, αποτελείται από αυτούς που θέλουν να κάνουν μια αλλαγή καριέρας, αλλά δεν το τολμούν καθώς δεν προετοιμάζονται για αυτήν, ούτε πρακτικά, ούτε ψυχολογικά.

Λόγου φόβου περιμένουν πάντα την τέλεια στιγμή, όπου τα πράγματα με έναν μαγικό τρόπο θα είναι σωστά και όλα έτοιμα. Ουσιαστικά μόνον εύχονται να γίνει κάτι, παρά αναλαμβάνουν δράση για να γίνει. Μερικές φορές αυτό που τους κρατάει πίσω είναι ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Και ενώ έχουν τις ικανότητες, τη γνώση και την εμπειρία για να προχωρήσουν παρακάτω, προτιμούν απλά να παραπονιούνται μόνιμα για την καριέρα τους και να μένουν παθητικοί σε μια κατάσταση αδράνειας.

Σημεία που θα σε πιέσουν
Δε διαφωνούμε ότι αυτό που κάνει την αλλαγή καριέρας μία δύσκολη πρόκληση είναι τα σημεία πίεσης που συναντάμε κατά την αλλαγή. Αυτά τα σημεία έχουν να κάνουν με εσένα ως άνθρωπο, τον τρέχοντα εργοδότη σου, την αγορά εργασίας αλλά και τον τρόπο για να βρεις τον δρόμο σου. Φυσικά, παίζει ρόλο και η κατάστασή σου στο σπίτι, το πόση ελευθερία και ανεξαρτησία κινήσεων έχεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις που κουβαλάς και τα ρίσκα που μπορείς να πάρεις. Η συνεχής πίεση από τους γύρω σου που σου λένε τι μπορείς να καταφέρεις και τι όχι στη ζωή σου, είναι ένα άλλο σημείο πίεσης.

Όπως και να έχει αυτά τα σημεία πίεσης, είναι που οδηγούν ανθρώπους με τις καλύτερες προθέσεις και όνειρα σε αδράνεια, ώστε να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Και απλά ελπίζεις ότι η όποια αλλαγή, θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σαν από θαύμα (όπως και ο τέλειος σύντροφος) και θα είναι όλα εύκολα χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι εσύ.

 

Η Αγορά Εργασίας
Η αγορά εργασίας είναι πια πολύ δύσκολη, το γνωρίζεις ήδη, δε χρειαζόταν να το γράψω. Γνωρίζεις όμως ήδη, ότι και ως ένα βαθμό είναι η δικαιολογία σου για να μην πάρεις ρίσκα. Για αυτό πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις που ξεκινάει η πραγματικότητα και που η ανασφάλεια.

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να πλοηγηθείς στην αγορά εργασίας. Ένας από τους λόγους είναι επειδή υπάρχουν συντηρητικοί εργοδότες που δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο να προσλάβουν κάποιον που κάνει μια μεγάλη στροφή στην καριέρα του.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Από τη μια στην εταιρία που δουλεύεις ήδη, έχεις κατά πάσα πιθανότητα έναν εργοδότη που δεν ενδιαφέρεται να κάνεις κάτι άλλο στην καριέρα σου, από την άλλη εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι recruiters που ανυπομονούν να σε πετάξουν όπου τύχει. Είναι δύσκολο να ισορροπήσεις ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, ειδικά αν λάβεις υπόψη και τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας που υπάρχουν.

Ψυχολογική προετοιμασία
Οπότε πως προετοιμάζεσαι ψυχολογικά για την αλλαγή καριέρας που τόσο επιθυμείς; Και πως διαχειρίζεσαι όλα τα σημεία πίεσης που μπορεί να προκύψουν; Το πρώτο και βασικό σημείο είναι να γνωρίζεις ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θες. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Για αυτό και οι Σύμβουλοι Καριέρα μας, πάντα στις Συνεδρίες με τους πελάτες επιμένουν σε αυτό το σημείο. Γιατί είναι βασικό να γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Και μόλις γίνουν ξεκάθαροι οι στόχοι, τότε τα πράγματα μπορούν να σχεδιαστούν πιο εύκολα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για όλες τις δυσκολίες, γιατί κακά τα ψέματα θα υπάρξουν κι απ αυτές. Γιατί ακόμα κι αν γνωρίζεις τι είναι αυτό που θες, μετά θα πρέπει να συνυπολογίσεις και όλες τις άλλες παραμέτρους που επηρεάζονται .

Το εύκολο πράγμα να κάνεις πάντως είναι να αποφασίσεις πως η αλλαγή καριέρας τελικά είναι πολύ δύσκολη σε αυτή την συγκυρία: η αγορά είναι δύσκολη, ο ανταγωνισμός μεγάλος κλπ κλπ. Προκειμένου να απαλλαγείς από αυτή τη νοοτροπία πρέπει να αντιμετωπίσεις την αλλαγή καριέρας σαν ένα μεγάλο πρότζεκτ, να σκεφτείς στρατηγικά και να εφαρμόσεις συγκεκριμένο πλάνο.

Εάν δεν έχεις εργασία, μην πάρεις τον ελεύθερο χρόνο σου ως δεδομένο, αλλά χρησιμοποίησέ τον έξυπνα. Αν δουλεύεις ήδη σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης, χρειάζεται να επενδύσεις πολύ χρόνο και προσπάθεια για να το κάνεις σωστά, αλλά και για να συνεχίσεις να αποδίδεις στην τρέχουσα εργασία σου. Εμείς πάντως θα είμαστε δίπλα σου σε όλο το ταξίδι σου.

Είναι όντως απαραίτητη η αλλαγή καριέρας;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να μη χρειάζεσαι αλλαγή καριέρας, αλλά διορθωτικές κινήσεις στην τρέχουσα εργασία σου.

Αν απλά είσαι απογοητευμένος από το αφεντικό σου ή απλά νιώθεις ότι έχεις βαρεθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια, είναι δυνατό να διαχειριστείς όλους αυτούς τους παράγοντες και να ανανεώσεις την εργασιακή σου ζωή. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι η σωστή τακτική, να επικοινωνείς σωστά και με πλάνο και θα δεις ότι θα αλλάξει και η αντιμετώπιση που έχεις από τους άλλους στην εργασία σου.

Αν όμως η τρέχουσα εργασία σου δεν ταιριάζει με τα όνειρά σου, τις ικανότητές σου, τις επιθυμίες σου και δεν σε βοηθάει να αναπτυχθείς, τότε πρέπει να τολμήσεις κάποια αλλαγή.

Συμπέρασμα
Το να βγεις εκεί έξω και να προσπαθήσεις να κάνεις αλλαγή καριέρας είναι μοναχική εμπειρία. Αφήνεις τη ζεστασιά και την ασφάλειας της υπάρχουσας δουλειάς σου που σου είναι απολύτως γνώριμη, για τη μοναξιά της αλλαγής καριέρας σε μια πραγματικά σκληρή αγορά. Προσπαθείς να κάνεις κάτι μόνος σου, να σταθείς στα πόδια σου, να δημιουργήσεις το δικό σου brand και να «πουλήσεις» τον εαυτό σου.

Το να βρεθείς μόνος σου στο μέσο αυτής της διαδικασίας μπορεί να σου δημιουργήσει και άλλη πίεση, καθώς ξεκινάς να αμφιβάλλεις και να σκέφτεσαι «γιατί το κάνω αυτό;» και «γιατί υποβάλλω τον εαυτό μου σε όλη αυτή τη διαδικασία;». Για αυτό είναι σημαντικό προτού ξεκινήσεις την αλλαγή καριέρας σου να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τις προκλήσεις που θα συναντήσεις, σκεπτόμενος γιατί θες να αλλάξεις καριέρα, τι ακριβώς είναι αυτό που θες και ποιο είναι το ακριβές σχέδιο δράσης σου.

Author: DG Counseling

Leave a Reply

Discover more from DG Counseling

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading